Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szurkolók

 

Szurkolók

Az első két szurkolói csoport az 1970-es évek közepén jött létre, ám ezek még nem voltak igazi, szervezett csoportok. Politikailag baloldaliak voltak, nevük Venceremos és Autonomia Bianconera. 1976-ban jött létre az első két, valódi szurkolói csoport, a Fossa dei Campioni és a Panthers. Egy évvel később pedig megalakult a méltán híressé vált, történelmi szurkolói csoport, a Fighters, amit Beppe Rossi hívott életre. Rossi a Juve-szurkolók központi figurája volt és nagy hatással volt a fiatal torinói ultrákra.

Az 1980-as évek elején több csoportot is alapítottak, például a Gioventu Bianconera-t, az Area Bianconera-t és az Indians-t. Illetve ezekben az években jött létre két, szélsőségeiről híres ultracsoport, a Viking, valamint a Nucleo Armato Bianconero, röviden N.A.B. Mindkét csoport komoly tiszteletet vívott ki magának a stadionon belül és kívül is. A Viking és az N.A.B. is az igazi futballhuligánokra emlékeztetett, hiszen sohasem féltek a többi szurkolótábor elleni csatáktól, verekedésektől, legyen az akár a stadionban, akár az utcákon. Fontos pillanat következett be 1983-ban is, ugyanis a különböző csoportok ekkor szerveztek először közös külföldi meccslátogatást, méghozzá Liege (Belgium) városába.

1987-ben, 10 évvel megalapítása után feloszlatták a Fighters-t; ennek oka a Fiorentina elleni idegenbeli meccsen történt balhé volt, amikor a Fighters tagjai összecsaptak a lilák ultráival. A Fighters-tagok többsége természetesen új ultracsoport megalakítása mellett döntött, amihez más csoportok (Indians, Gioventu Bianconera) tagjai is csatlakoztak, így alakítva meg az Arancia Meccanica-t (Clockwork Orange).

A névválasztást Stanley Kubrick híres filmje inspirálta. A nevüket azonban gyakorlatilag összekapcsolták az erőszakkal (a film erőszakos mivolta miatt), ami számos problémát okozott a csoportnak, így névváltozásra kényszerültek. Az ultrák bolondot akartak tenni a torinói politikusokból és vezetőkből azzal, hogy Drughi lett az új nevük. A Drughi ugyanis annak a bandának volt a neve, aminek Alex, a film főszereplője tagja volt! De erre már későn jöttek rá a torinói fejesek. A Drughi a legfontosabb szurkolói csoporttá nőtte ki magát, 1988 és 1996 között 10 000 új taggal bővült.


1993-ban a Drughi egyes tagjai visszanyerték önállóságukat, s életre keltették a régi Fighters csoportot. A következő 4 év a Drughi és a Fighters csatájával telt, hogy melyikük legyen a Curva Scirea (Scirea-kanyar) vezető ultracsoportja; a rivalizálás eredménye az lett, hogy a Drughi transzparense a kanyar közepére került, a Fighters-é pedig jobbra tőlük.

A Juventus 1996-os Bl-győzelme eksztázisba hozta a szurkolókat, és az együttműködés mellett tették le a voksot. A Fighters, a Drughi és a Scirea-kanyar egyéb kisebb csoportjai közös név alá szerveződtek: Black and White Fighters Gruppo Storico 1977. Ezzel a régi Fighters visszanyerte korábbi dicsőségét, közel 20 évvel alapítása után. Ezzel egy időben egy másik hatalmas csoport, az Irriducibili Vallette szerzett magának komoly tekintélyt a Curva Nord-ban, azaz az Északi-kanyarban.

Az Irriducibili 1990-ben alakult; Vallette Torinó egyik városrésze, s azért került bele a csoport nevébe, mert az alapítók onnan származtak. Azonban erős szankciók sújtották az Irriducibili egyes tagjait, valamint a csoport nehezen tudott együttműködni a klubbal, így a 2001-2002-es szezon végén feloszlott.

(Nagyon jól szervezett ultracsoport volt, 1998 januárjában a Viking-et pótolva vették át a vezető szerepet a Curva Nord-ban. A klubbal való kapcsolatuk a 2001-2002-es szezon elején romlott meg, az Irriducibili kritizálta Lippit és a csapatot a gyenge idénykezdet miatt, mire a klub nem adott a csoportnak idegenbeli meccsjegyeket, ami a szurkolás minőségére érezhető hatással volt.

Később Lippivel békét kötöttek, de a klub és az ultracsoport kölcsönösen nem beszélt egymással. Majd meg is szűntek, ami nagy veszteség volt, hiszen szinte forradalmat indítottak a Juve-szurkolók között a stadionbeli hangulat javításának érdekében. Olaszország legjobb ultracsoportjává szerettek volna válni, s transzparenseik, drapériáik minden Juve-meccsen ott voltak, akárhol is játszott a csapat. Mint ahogy a Fighters, az Irriducibili is szekciókra volt osztva, kettő Svájcból, valamint három Olaszországból. A politikával nem foglalkoztak. Saját magazinjuk volt, mely 'Numero Uno' néven futott. )

A 2002-2003-as szezonban új projekttel állt elő a Juve vezetősége, melynek keretein belül a La Curva Nord csatlakozott a Centro Coordinamento Juventus Club-hoz. Utóbbi szervezet fogta össze az összes hivatalos olasz és külföldi juvés szurkolói csoportot. A vezetőség minden ultracsoportot eltávolított a Curva Nord-ból, és a stadion ezen részén még a zászlóikat és transzparenseiket se helyezhették el!

Természetesen a vezetők nagy hibát követtek el ezen próbálkozásaikkal. A Curva Nord majdnem üres a Juve-meccsek többségén és az a kevés dal is alig hallható a stadion többi pontján, amit ők énekelnek. Egyértelműen hiányzik egy csoport, mely irányíthatná a Curva Nord-ot. Hosszú évekig abban volt óriási előnye a Juventusnak, hogy a stadion mindkét végében komoly szurkolói bázisuk volt, ezzel garantálva a meccsek jó hangulatát. Ez elég ritka dolog mind Olaszországban, mind külföldön. A Juve ultracsoportjai nagyon kíváncsiak, hogy mi fog történni ha kész lesz az új stadion. Újra elfoglalhatják a stadion mindkét végét, avagy a klub folytatja hibás projektjét?

Ami eddig kimaradt: Viking, Noi Soli és Bruxelles Bianconera.


A Noi Soli-t a 2002-2003-as szezon során alapították korábbi Viking-, illetve N.A.B.-tagok. A Noi Soli jelentése: "Csak mi/Mi egyedül". A Curva Nord-ban találták meg a helyüket. A Juve-Newcastle meccsen élénk összetűzésbe kerültek korábbi Irriducibili-tagokkal. Az első, s igen nehéz szezon után sem adták fel, 52 tagukkal a folytatás mellett döntöttek. A Noi Soli megkapta az engedélyt a Fighters-től, hogy a Curva Scirea első emeletére kitegyék zászlójukat, a Nucleo zászlaja mellé. A Fighters és a Noi Soli között nagyon jó a kapcsolat; a Noi Soli nagy létszámban képviselteti magát minden hazai és idegenbeli meccsen is.

A Viking újraéledt, s a korábbi tagok többsége 2003 nyarán újraélesztette ezt a híres ultracsoportot. A Viking szinte ugyanazokból az emberekből áll, mint korábban, kivéve négy korábbi vezetőt, akik anyagi okokból nem jöttek ki egymással, s így nagyon rossz hatással voltak a csoportra. A zászlajuk is ugyanaz maradt, mint régen; amit azonban nem tehettek ki a Juve hazai meccsein, csak az idegenbelieken, a rendőrséggel és a klubbal ápolt rossz viszonynak is köszönhetően.

Megpróbáltak visszamenni korábbi otthonukba, a Curva Nord-ba, de ezt sem a rendőrség, sem a vezetőség nem engedélyezte. A Fighters a Curva Scirea-ba invitálta őket, s jó viszony alakult ki a Viking és a Fighters között. Időközben a Viking elvesztette erejét, s szövetkeznie kellett más csoportokkal az életbenmaradás érdekében. 1998-ban fel is oszlott, ezután a Curva Nord ura az Irriducibili volt.


A Viking volt a legradikálisabb ultracsoport, és ők voltak a legelkötelezettebbek politikailag is. Az alapítói milánóiak voltak.


A Bruxelles Bianconera-t 2001-ben alapították, s a Curva Scirea legújabb büszkesége lett. Ezek a belga srácok körbeutazzák egész Európát, hogy láthassák szeretett csapatukat. Kevesen utaznak többet náluk, s a Juve iránti elkötelezettségük hamar tiszteletet váltott ki a többi drukker körében. A Heysel-tragédiára való emlékezés érdekében tett lépéseikről is ismertté váltak.


Jelenlegi szurkolói csoportok:

Drughi, Viking, Arditi, Nucleo, 06 Clan, Noi Soli, Marche, Bruxelles Bianconera, Gruppo Homer, Assiduo Sostegno.


Korábbi, történelmi csoportok:

Venceremos, Autonomia Bianconera, Panthers, Indians, Fossa dei Campioni, La Vecchia Guardia, Nucleo Armato Bianconero, Fronte Bianconero 1995, XXV Marzo, Official Fans, Feudo, Opposta Fazione, Movimento (Roma), Black and White Supporters, Area Bianconera, Drughi Kaos, Gioventu Bianconera, Arancia Meccanica (Clockwork Orange), Black and White Fighters Gruppo Storico 1977.


Politika:

A szurkolói csoportok többsége jobboldali, mint ahogy a legnagyobb ultracsoport, a Fighters is. Azonban meg kell jegyezni, hogy az első csoportok (Venceremos, Autonomia Bianconera) szélső baloldaliak voltak.


Érdekességek:

2006 nyarán több mint húszezer szurkoló volt a torinói utcákon, biztosítva támogatásáról a nem sokkal azelőtt a Serie B-be kizárt klubot.
a 2005 októberi Milan-Juventus meccs előtt a Fossa dei Leoni (milánói ultracsoport) pár tagja ellopott néhány, a Viking tulajdonába tartozó zászlót. A Viking revansot akart venni, amit egy PSV-Milan Bl-meccs után tudtak megtenni. Követték a Fossa dei Leoni azon tagját, akinél a zászló volt; majd egy vikinges motorbiciklivel, zsarunak öltözve megállította a Milan-ultrát. Megszorongatták a Fossa dei Leoni tagját, s elvették tőle a milánosok zászlóját. A Livorno elleni meccs előtt a két ultracsoport megegyezett, hogy visszaadják egymás zászlajait. Azonban ez a történet akkora csapás volt a Fossa dei Leoni-nak, hogy több részre szakadtak, pedig évekig a legbefolyásosabb milánói ultracsoport voltak.


A szurkolók nagyon barátságtalanul fogadták Carlo Ancelottit, mint a Juve új edzőjét; annak okán, hogy korábban játszott a Milan-ban, a Roma-ban, valamint a Parma edzője is volt. A mester a Piacenza-Juve (0-2) meccsen debütált a Juve kispadján, s ekkor egy zászlót feszítettek ki, melyen ez állt: "Un maiale non puo allenatore. Ancelotti vattane". Szabad fordításban: "Egy disznó nem lehet edző. Ancelotti, menj el."


A legkedveltebb és egyben leggyűlöltebb ultracsoport-név kétségtelenül az Arancia Meccanica (Clockwork Orange) volt. A nevet egy Kubrick-film hatására választották a szurkolók. Ez a név azonban nem tetszett a vezetőségnek és a rendőrségnek sem, méghozzá a film erőszakos mivolta miatt. A csoportnak nevet kellett változtatnia, így lett a nevük Drughi; amely azonban szintén kapcsolatban állt a filmmel, hiszen erre a névre hallgatott az a banda, melynek a film főszereplője tagja volt.


Enzo Maresca nem csak a Torino elleni emlékezetes gólöröme miatt az egyik kedvence a Juve-szurkolóknak. A 2002-2003-as szezonban kölcsönben szerepelt a Piacenzában, és egy Inter-Piacenza meccs után heves szóváltásba került néhány Inter-játékossal. A verbális csatában Maresca kiállt szeretett klubja, a Juventus mellett.

 

 

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 19995
Hónap: 602
Nap: 17